Wie zijn wij?

Er is niets mooiers dan beleven door middel van bewegen, in het midden van de prachtige natuur. Eén met het water, de wind door je haren en de zon op je gezicht. Spelen met de krachten van de zee en even helemaal loskomen van alles op het vasteland… Keer op keer ervaren wat iedere golf je geeft en waar die je brengt. Voor ons is dit wat surfen zo uniek maakt. Het heerlijke gevoel van het glijden over water is iets dat nooit zal verdwijnen en mensen overal ter wereld steeds weer naar de zee brengt.

Niets boven de noordzee

Golfsurfen in de Noordzee, het is een bijzondere combinatie. De ene dag een woeste zee, de volgende keer kleine mooie ‘lijnen’. Deze bijzondere variatie maakt surfen in Nederland speciaal. Niet voor niets wordt gezegd: “Wie kan surfen in Nederland, kan overal surfen.”

De wisselende omstandigheden laten ons waarderen wat we hebben en maakt van ons een completere surfer. Onze Noordzee biedt zowel beginners als gevorderden steeds weer de mogelijkheid om te leren, te spelen en te (be)leven. De alsmaar groeiende surf community bewijst dat en heeft ervoor gezorgd dat golfsurfen niet meer is weg te denken uit de Nederlandse kust.

Drijvende krachten

In 2008 besloten de docenten Lichamelijke Opvoeding Mieke Brakenhoff en Koen Anthoni vanuit hun passie voor surfen dat het tijd was om golfsurfen in Castricum op de kaart te zetten.

Het fijne en kindvriendelijke strand van Castricum, met de vele strandhuisjes en campings als Camping Bakkum en Geversduin om de hoek, maakte het voor hen de ideale spot voor een surfschool.

Met enkele planken en wetsuits begonnen zij met de wekelijkse Saturday Surfclub, niet-wetende waar dit avontuur hen uiteindelijk zou brengen. Dat er een enorme nieuwsgierigheid was naar deze upcoming sport bleek uit de alsmaar groeiende opkomst. Tientallen enthousiaste kinderen besloten wekelijks te komen surfen en al snel verspreidde dat enthousiasme zich als een lopend vuurtje. Niet veel later gaven Koen & Mieke wekelijks surfclinics en verjaardagsfeestjes en besloten zij als hoogtepunt surfcamps in de zomervakantie te gaan organiseren.

In 7 fantastische seizoenen die volgden, bouwden zij een surfschool op die bekend kwam te staan om haar leuke en kwalitatieve surflessen, relaxedheid en hun fijne en ongedwongen sfeer. Vanuit hun jarenlange ervaring uit het docentschap Lichamelijke Opvoeding, wisten ze alle deelnemers methodisch goed onderbouwde lessen aan te bieden, stelden ze veiligheid voorop en organiseerden ze surfcamps waarin zowel op praktisch als theoretisch vlak ontzettend veel geleerd en beleefd werd.

Door deze exponentiele groei waren beiden jarenlang week in week uit, naast hun baan in het onderwijs, aan het werk voor de surfschool. Met als gevolg dat zij aan het einde van de zomer in 2015 voor een moeilijke keuze kwamen te staan. Aan de ene kant afstand doen van het fijne strandleven, al die fijne mensen leren surfen en ieder jaar blijven groeien. Aan de andere kant hun grote passie als docent in het onderwijs opgeven. Na lang nadenken werd de knoop doorgehakt: het was tijd om het hoofdstuk ‘surfschool’ af te sluiten.

In 7 fantastische jaren hebben Koen & Mieke het fundament gelegd voor een goede organisatie die zorg besteedt aan het mensen op een leuke, leerzame en veilige manier leren surfen, waarbij er voldoende persoonlijke begeleiding is, waar niet op een minuutje wordt gekeken en waar mensen altijd kunnen blijven hangen voor een praatje. Het doel was bereikt en de tijd was gekomen dat het stokje zou worden doorgegeven aan een nieuwe generatie.

Een nieuwe start

Op het moment dat ons werd aangeboden om het verhaal van Surfschool Castricum voort te zetten hoefden wij, instructeur Yuri Hoogmoed en partner Niki van den Dries, geen seconde na te denken.

Niet alleen was het een ontzettende eer om zo’n mooie, fijne en persoonlijke school over te mogen nemen, het sloot ook nog eens ontzettend goed aan bij onze kwaliteiten en ambities.

Yuri, afgestudeerd aan de Academie Lichamelijke Opvoeding en al sinds de eerste jaren betrokken en werkzaam bij de surfschool als surfinstructeur, kende de surfschool als geen ander. “Door middel van mijn mentor Koen (die door de jaren heen mijn gymdocent, stagebegeleider en werkgever is geweest) ben ik geïnspireerd geraakt door zijn passie voor bewegen en zijn visie op sport. Leren door middel van bewegen geeft ontzettend veel uitdaging, plezier en voldoening. Surfen is de sport bij uitstek waar al deze factoren in terugkomen.”

Ons ultieme doel is om de goede spirit, die Koen en Mieke hebben nagelaten, te behouden. Samen plezier hebben, samen leren en elkaar blijven inspireren, is wat surfen voor ons betekent en wat we willen blijven doorgeven aan onze volgende generaties.

Wij hopen een plek te zijn waarin iedereen zich thuis voelt en geaccepteerd wordt, waar mensen met gelijke interesses samenkomen en waar niemand zich hoeft te gedragen naar de normen van een subcultuur. En zolang we dit blijven vasthouden is er geen fijnere plek om te komen surfen dan bij ons in Castricum!

Meld je aan voor onze nieuwsbrief!

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws en de komende activiteiten van Surfschool Castricum door je aan te melden voor onze nieuwsbrief.